Tudástár

Tisztelt Felhasználó!

Tudástárunkban a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum saját és a GINOP 6.2.3., továbbá a GINOP 6.2.7. programban kifejlesztett tananyagai találhatóak. A GINOP 6.2.3. projektben fejlesztett tartalmak röviden: a Digitális Alkotóműhely működtetéséhez, a robotikához, a projektben beszerzett új eszközökhöz kapcsolódó, valamint élménypedagógiai, projektpedagógiai tananyagok, feladatgyűjtemények kaptak helyet ezen a honlapon. A GINOP 6.2.7. pályázat keretében a mezőgazdasági gépész (munkagépek használatának bemutatása, munkaeszközök készítése, műszaki rajz oktatása, matematikai feladatgyűjtemény használata), a pék-cukrász (pék szakma és a kifli-sütés rejtelmei német nyelven, élelmiszerbiztonság, hagyományos, illetve karácsonyi cukrászati termékek készítése) és a vízügyi technikusi (meteorológiai mérések) szakmákhoz kapcsolódó tananyagok kerültek kifejlesztésre.

A Tudástárat a Szakképzési Centrum intézményei, tanulói használhatják. A tananyagokat a Szakképzési Centrumban dolgozó pedagógusok készítették el. A projekt az Európai Unió Szociális Alapjának támogatásával valósult meg.

A tananyagok célja az újszerű, a tanárok és a tanulók kollaborációját támogató megoldások bemutatása, a szakmai elmélet és a szakmai gyakorlat integrációját elősegítő megoldások kifejlesztése, valamint az élményt adó tanórák számának növelése, az IKT eszközök használatának bátorítása és általánossá tétele. Az itt szereplő tananyagok együtt, a szerzők által javasolt óraszámokban is megvalósíthatóak, de van arra is lehetőség, hogy a tudáselemek egy része kerüljön csak be az oktatásba. A szerzők jelölték, hogy melyek azok a tudáselemek, amelyek önmagukban is használhatóak, ezekre külön is rá lehet keresni a rendszerben. A Tudástárban tudáselemek, ezekből összefűzött tanórák és tananyagok, feladatgyűjtemények, valamint demonstrációs eszközök találhatóak. Célszerű az egyes tanórák foglalkozástervét áttekinteni, hogy a szerzők milyen megoldásokat javasolnak egy – egy kisebb tantervi egység alkalmazására. A Tudástárban keresési lehetőségek vannak, segítve ezzel a tananyagokat felhasználókat. Az eszköz alkalmas arra, hogy az iskolákban keletkező új tananyag tartalmakat, megoldásokat egy helyen lehessen tárolni, így a projekt eredményei alapján a Tudástár bővíthető. Nem csak a tanárok, de a tanulók is használhatják, ha erre jogosultságot kapnak a tanároktól. Bízunk abban, hogy a tananyagok minél több intézményben kipróbálásra kerülnek, s ötleteket, inspirációt adnak új fejlesztésekhez is!