Karácsonyi ünnepkör- mézeskalács ház készítése

Tulajdonságok
Tananyag típusa és iskolafokozat*:
  • tanulói projekt
  • tanári projekt
  • szakközépiskola és szakiskola
  • szakgimnázium
  • technikum
Szerző*: Koháry Beatrix Rózsa
Ajánlott évfolyam*: 10. évfolyam
Ajánlott létszám*: kiscsoport (maximum 15 fő)
Időkeret*: >20 tanóra
Nehézség*: közepes (átlagos teljesítményű tanulók számára szól)
Kompetenciák*: Matematikai, természettudományi és technológiai kompetenciák
Tananyagfejlesztő intézménye*: Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum
Ágazat*:
  • Élelmiszeripar
  • Turizmus-vendéglátás
Szaktantárgy:
  • szakmai elmélet
  • szakmai gyakorlat
Pályázat: GINOP-6.2.7

A diákok megismerkednek a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó sütőipari - cukrászipari termékek egy részével - puszedlik, mézes tortalapok, valamint a mézeskalácsból készült apró termékek, a mézeskalács házikó készítésével, - mely, mint egy műalkotás sokféle lehet, csak legyen ízléses és szép. A projektben átismételjük a liszt, a méz, a tojás és a kémiai lazítóanyagok témakört, ehhez ismétlő diasor is készült a projektben. A projekt 20 órás, 4*5 órában megvalósítható, alapvetően a 10. osztályos pék – cukrász, pék és a cukrász tanulók számára is ajánlható. A projekt célja, hogy az egyszerű mézestészták készítésével a tanulók önbizalmat kapjanak, a díszítési munkákban a kreativitásuk fejlődjön, s a kísérletező kedvük növekedjen. A 4 alkalom során egyre bonyolultabb, több ügyességet igénylő feladatokat kapnak. A projekt eredményeképpen otthoni ajándékok is készülhetnek Karácsonyra, emellett kiállítás vagy mézeskalács vásár is szervezhető az elkészített alkotásokból.

A tananyag elemei